We did it, we came back! This time Iceland was freezing and covered with snow. We spent our time on south and south-east of the country. We saw places and spots we didn't see in September.
The weather in Iceland is so unpredictable and changeable that during our 6 day trip we witnessed snow storm and had to stay 1 day in a hotel, rain, wind, sun and clear sky. On the storm day there was a strong wind up to 70 km\h and a curtain of snow. You coudln't see a couple of meters in front of you. We were lucky we had our hotel reservations at the same place for those two days. Also we got stuck in a snow once and couldn't get out for at least half an hour. So be careful driving if you don't have a 4x4 car. Temperature in winter in Iceland is from -2 to +2 C which is not super cold but strong wind and humidity make it feel colder
From my experience there were as many people in February as in September which was surprising. We thought winter is a dead season in Iceland. Not anymore:) So I had to photoshop people out of some photos.
Prices are a little lower than during the high season but not much. This time we also stayed in guesthouses and Airbnb.
A little dream came true - I bought myself a lopapeysa! Lopapeysa is an Icelandic sweater handmade of 100% sheep wool. It's pretty expensive. In Reykjavik price starts from 18 000 kronas which is about $170. It's super warm and cosy.
One of the main reasons of going to Iceland in winter was to see ice caves. We booked a tour to Crystal Ice Cave in Europe's largest glacier Vatnajökull with @arcticadventures. Tours are availabe only in winter. There are many other companies that can offer you trips and online booking. You'll have a ride through snow and national park Skaftafell and meet other tourist groups. I asked the tour guide why there were so many people. I thought that was because of the Saturday but it turned out now it's always like that. If you'd had went to Iceland 2-3 year ago you'd probably be the only people there at this time of the year. The cave itself is rather small. To be honest I expected a little more but I was impressed by the color of the ice. I can't believe that the color of the ice is actually that blue.
Second main purpose of this trip was seeing Aurora. To see Northern lights many factors must come together: night time, clear sky, high Aurora activity, no moon, no city lights. I can't believe we were lucky enough to see it on our last night. We came out of the restaurant and I saw the movement in the evening sky. Next few hours we spent watching the sky dance.
Мы это сделали, мы вернулись! На этот раз Исландия встретила нас морозом и толщей снега. Мы сосредоточились только на юге и юго-востоке страны. Увидели точки, которые не успели увидеть в сентябре.
Погода в Исландии настолько непредсказуема и переменчива, что за 6 дней своей поездки мы застали снежный шторм и были вынуждены провести 1 день в гостинице, дождь, ветер, солнце и ясное небо. В день шторма был очень сильный ветер, который доходил до 70 км\час и занавес снега, что видно было только на пару метров вперед. Нам повезло, что у нас была забронирована одна и та же гостиница на эти два дня. А еще мы умудрились однажды застрять в снегу и не могли выбраться как минимум полчаса. Так что будьте осторожны, если у вас не 4х4. Зимой в Исландии температура колеблется от -2 до +2, что не так уж и холодно, но из-за сильного ветра и влажности ощущается хуже.
К моему удивлению людей было не меньше, чем в сентябре. Мы думали, что зима это мертвый сезон в Исландии, но как оказалось больше нет. Приходилось с некоторых фото убирать людей в Фотошопе:)
Цены немного ниже, чем в высокий сезон, но не намного. В этот раз мы тоже останавливались в гэстхаусах и Airbnb.
А у меня сбылась маленькая мечта - я купила себе лопапейсу. Лопапейса - это исландский свитер, связанный вручную из 100% натуральной овечьей шерсти. Довольно дорогой. В Рейкьявике цена начинается от 18000 крон, что примерно $170. Очень тёплый и уютный.
Одной из причин, по которой мы поехали в Исландию зимой - ледяные пещеры. Мы забронировали заранее тур в ледяную пещеру в самом большом в Европе леднике Vatnajokull. Туры в пещеры доступны только зимой. Есть много сайтов и компаний, где это можно сделать онлайн. Вас везут на огромном внедорожнике через толщу льда и снега по национальному парку Skaftafell и будьте готовы тесниться с другими тур группами людей. Я спросила экскурсовода, почему так много людей. Я думала из-за того, что была суббота, но как оказалось, теперь это всегда так. Всего года 2-3 назад мы бы, возможно, были там единственными туристами в это время. Сама пещера небольшая. Я, честно говоря, ожидала немного больше, насмотревшись отфотошопленных фото в интернете, но меня поразил цвет льда. Не верится, что он на самом деле такой голубой.
Второй главное причиной и целью нашей поездки было увидеть Северное сияние. Чтобы его увидеть, должно совпасть много факторов: ночь, ясное небо, высокая активность, новолуние, отсутствие огней города. Я до сих пор не могу поверить, что нам повезло увидеть Аврору в последнюю ночь. Мы вышли из ресторана и я заметила движение и странные облака зеленого цвета. Следующие несколько часов мы провели с термосом, наблюдая как танцует небо.
Skogafoss
Our guesthouse
Наша гостиница
Storm day
Развлекались как могли
Hot tub
Горячую ванну на морозе не хотите?
Snow storm
Снежная буря
Exploring ice caves
Едем в ледяную пещеру
Tourists
Jökulsárlón glacier lagoon
Diamond beach
Diamomd beach next to Jökulsárlón lagoon is one of the most amazing places I've been to.
Бриллиантовый пляж возле лагуны Jökulsárlón - одно из самых удивительных мест, в которых я была.
I've conquered the ice throne here and going to claim my right for the iron one
Я тут завоевала ледяной трон и собираюсь претендовать на железный.
Normally there's only a few big ice blocks at Diamond beach, the rest melt or shatter. But on our way back from Höfn we saw lots of icebergs washed ashore from Jökulsárlón lagoon different colors from black to sky blue.
.
Обычно на Бриллиантовом пляже всего пару больших льдин, остальные либо таят, либо раскалываются. Но по пути назад из Хёбна мы увидели целые айсберги, выброшенные на берег из лагуны, всевозможных цветов от черного до лазурно голубого.
Vik
Black sand beach
Hiding in Vik stacks from freezing wind
Прячусь в скалах Вика от холодного ветра
Dyrhólaey
Most amazing sunset in my life
Один из самых удивительных закатов в моей жизни. Цвета настоящие! Я таких красок никогда не видела! Север, что ты делаешь!
Guesthouse
Гостиничка
The weather in Iceland is so unpredictable and changeable that during our 6 day trip we witnessed snow storm and had to stay 1 day in a hotel, rain, wind, sun and clear sky. On the storm day there was a strong wind up to 70 km\h and a curtain of snow. You coudln't see a couple of meters in front of you. We were lucky we had our hotel reservations at the same place for those two days. Also we got stuck in a snow once and couldn't get out for at least half an hour. So be careful driving if you don't have a 4x4 car. Temperature in winter in Iceland is from -2 to +2 C which is not super cold but strong wind and humidity make it feel colder
From my experience there were as many people in February as in September which was surprising. We thought winter is a dead season in Iceland. Not anymore:) So I had to photoshop people out of some photos.
Prices are a little lower than during the high season but not much. This time we also stayed in guesthouses and Airbnb.
A little dream came true - I bought myself a lopapeysa! Lopapeysa is an Icelandic sweater handmade of 100% sheep wool. It's pretty expensive. In Reykjavik price starts from 18 000 kronas which is about $170. It's super warm and cosy.
One of the main reasons of going to Iceland in winter was to see ice caves. We booked a tour to Crystal Ice Cave in Europe's largest glacier Vatnajökull with @arcticadventures. Tours are availabe only in winter. There are many other companies that can offer you trips and online booking. You'll have a ride through snow and national park Skaftafell and meet other tourist groups. I asked the tour guide why there were so many people. I thought that was because of the Saturday but it turned out now it's always like that. If you'd had went to Iceland 2-3 year ago you'd probably be the only people there at this time of the year. The cave itself is rather small. To be honest I expected a little more but I was impressed by the color of the ice. I can't believe that the color of the ice is actually that blue.
Second main purpose of this trip was seeing Aurora. To see Northern lights many factors must come together: night time, clear sky, high Aurora activity, no moon, no city lights. I can't believe we were lucky enough to see it on our last night. We came out of the restaurant and I saw the movement in the evening sky. Next few hours we spent watching the sky dance.
~
Мы это сделали, мы вернулись! На этот раз Исландия встретила нас морозом и толщей снега. Мы сосредоточились только на юге и юго-востоке страны. Увидели точки, которые не успели увидеть в сентябре.
Погода в Исландии настолько непредсказуема и переменчива, что за 6 дней своей поездки мы застали снежный шторм и были вынуждены провести 1 день в гостинице, дождь, ветер, солнце и ясное небо. В день шторма был очень сильный ветер, который доходил до 70 км\час и занавес снега, что видно было только на пару метров вперед. Нам повезло, что у нас была забронирована одна и та же гостиница на эти два дня. А еще мы умудрились однажды застрять в снегу и не могли выбраться как минимум полчаса. Так что будьте осторожны, если у вас не 4х4. Зимой в Исландии температура колеблется от -2 до +2, что не так уж и холодно, но из-за сильного ветра и влажности ощущается хуже.
К моему удивлению людей было не меньше, чем в сентябре. Мы думали, что зима это мертвый сезон в Исландии, но как оказалось больше нет. Приходилось с некоторых фото убирать людей в Фотошопе:)
Цены немного ниже, чем в высокий сезон, но не намного. В этот раз мы тоже останавливались в гэстхаусах и Airbnb.
А у меня сбылась маленькая мечта - я купила себе лопапейсу. Лопапейса - это исландский свитер, связанный вручную из 100% натуральной овечьей шерсти. Довольно дорогой. В Рейкьявике цена начинается от 18000 крон, что примерно $170. Очень тёплый и уютный.
Одной из причин, по которой мы поехали в Исландию зимой - ледяные пещеры. Мы забронировали заранее тур в ледяную пещеру в самом большом в Европе леднике Vatnajokull. Туры в пещеры доступны только зимой. Есть много сайтов и компаний, где это можно сделать онлайн. Вас везут на огромном внедорожнике через толщу льда и снега по национальному парку Skaftafell и будьте готовы тесниться с другими тур группами людей. Я спросила экскурсовода, почему так много людей. Я думала из-за того, что была суббота, но как оказалось, теперь это всегда так. Всего года 2-3 назад мы бы, возможно, были там единственными туристами в это время. Сама пещера небольшая. Я, честно говоря, ожидала немного больше, насмотревшись отфотошопленных фото в интернете, но меня поразил цвет льда. Не верится, что он на самом деле такой голубой.
Второй главное причиной и целью нашей поездки было увидеть Северное сияние. Чтобы его увидеть, должно совпасть много факторов: ночь, ясное небо, высокая активность, новолуние, отсутствие огней города. Я до сих пор не могу поверить, что нам повезло увидеть Аврору в последнюю ночь. Мы вышли из ресторана и я заметила движение и странные облака зеленого цвета. Следующие несколько часов мы провели с термосом, наблюдая как танцует небо.
Skogafoss
Our guesthouse
Наша гостиница
Storm day
Развлекались как могли
Hot tub
Горячую ванну на морозе не хотите?
Snow storm
Снежная буря
Exploring ice caves
Едем в ледяную пещеру
Tourists
Jökulsárlón glacier lagoon
Diamond beach
Diamomd beach next to Jökulsárlón lagoon is one of the most amazing places I've been to.
Бриллиантовый пляж возле лагуны Jökulsárlón - одно из самых удивительных мест, в которых я была.
I've conquered the ice throne here and going to claim my right for the iron one
Я тут завоевала ледяной трон и собираюсь претендовать на железный.
Normally there's only a few big ice blocks at Diamond beach, the rest melt or shatter. But on our way back from Höfn we saw lots of icebergs washed ashore from Jökulsárlón lagoon different colors from black to sky blue.
.
Обычно на Бриллиантовом пляже всего пару больших льдин, остальные либо таят, либо раскалываются. Но по пути назад из Хёбна мы увидели целые айсберги, выброшенные на берег из лагуны, всевозможных цветов от черного до лазурно голубого.
Vik
Black sand beach
Hiding in Vik stacks from freezing wind
Прячусь в скалах Вика от холодного ветра
Dyrhólaey
Most amazing sunset in my life
Один из самых удивительных закатов в моей жизни. Цвета настоящие! Я таких красок никогда не видела! Север, что ты делаешь!
Guesthouse
Гостиничка
No comments:
Post a Comment